perjantai 22. heinäkuuta 2011

Ahneus


Ahneus voi tarkoittaa ainakin seuraavia asioita:
  • Ahneus, yksi seitsemästä kuolemansynnistä
  • Ahneus, Erich von Stroheimin mykkäelokuva
  • Mutta se on myös paljon muutakin

Mistähän alottaisin, no vaikkapa siitä että kanaa ei ole olemassa. Ei ainakaan suomessa. Toki niitä saattaa olla maatiloilla, mutta sanonta "syökää kanaa" on hieman virheellinen. Eksyttyäni hakaniemen kauppahalliin sain tietää ettei suomessa myydä kanaa, ainoastaan broileria. Surullista sinäinsä. Minä "kasvissyöjä" olisin ehkä jopa mahdollisesti hyvällä omatunnolla voinut syödä luomu kanaa, jos sellaista siis olisi. Sain kuulla että ranskaan täytyisi lähteä jos sitä halajaisin. Sinne siis.

Tosiaan ei tämä vielä tähän jää. En aijo saarnata siitä kuinka broileri  ei ole kovin eettistä, kyllä sen jokainen tietää joka viitsii googlea käyttää. Mutta niille jotka eivät, niin tässä teille. "Broileri on nopeakasvuiseksi ja raskasrakenteiseksi lihantuottajaksi jalostettu kana. Broileri ei siis ole oma lintulajinsa, vaan kanarotujen risteytyksellä aikaansaatu hybridi. Suomen kaikki broilerit ovat Ross-yhtiön kehittämiä hybridejä, jotka tuodaan Suomeen Skotlannista." Että silviis.

Viimeiseksi muttei vähäisemmäksi, haluaisin mainita siitä kuinka maailma on epätasapainossa mm ruuan suhteen. Afrikassa nähdään nälkää, mutta mihin menevät ne kaupoissa olevat viimeinen päiväys tuotteet jos ei kukaan niitä ole ehtinyt ostaa. Toki osa menee kaupan henkilö kunnalle, mutta paljon menee myös aivan hukkaan. Ruokaa on muutenkin suomessa vaikka muille jakaa, mutta myös muissa ns "hyvinvointi valtioissa". Minua kiehtoo eritoten se kuinka ruokaan vielä ängetään säilöntä aineita. Ymmärrän että haluamme ruuan säilyvän. Mutta vesi kielellä odottavat ne nälkäiset ihmiset köyhissä maissa, kun me vain säilömme ruokaa kun muilla olisi sille vähän parempaa käyttö. Nimittäin syöminen.

Joten eikö voitaisi pistää hevon kuusen ne kaikenmaailman lisä ja säilöntä aineet, ihmisillä on ympäri maailmaa nälkä. Voitaisiko antaa edes se vähäinen ylimmääräinen niille, kun meillä sitä näyttää riittävän. Näkyyhän se ettei suomalaiset nälkää näe, kun diabeettes on joka kymmenellä suomalaisella. Että näin. Veikkaan ettei afrikkalaisilla paljoa ruokaa roskiin mene, mutta meillä senkun jäte vuoret kasvavat. Eikä pelkästään ruuasta. Sen sijaan että heitämme hukkaan, voisimme antaa vähän omastamme sinne jossa sitä todella tarvitaan. Kiitos.

Myönnän etten tiedä aiheesta koko totuutta, mutta en minä myöskään sokea ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti